Žikišon
Trenutna stranica: MAZOS > Knjige > Fuck You!
ZORAN MATIĆ MAZOS (1960-2010)
Mazos - autokarikatura

Rođen 1960. godine u Grdelici kod Leskovca, a ceo svoj životni i radni vek proveo u Paraćinu. Po zanimanju je bio grafički dizajner, crtač stripova, karikaturista i animator crtanih filmova. Objavljivao karikaturu i strip u zemlji i svetu. Učesnik preko trideset festivala. Imao četiri samostalne izložbe karikature. Pisao prozu, poeziju i satirične forme. Objavljivao u elektronskim i štampanim medijima. Osnivač Satirične Pozornice „ŽIKIŠON“ (2005.) koja se bavi satiričnom reči i Satirične Radionice „ŽIKIŠON“ (2006.) koja se bavi karikaturom i stripom.

Pokrenuo je prvi privatni humorističko-satirični list posle II svetskog rata u Srbiji „GOLAĆ“ (1991.) i uređivao više listova sve u okviru izdavačke kuće NIP „ORFELIN“ (1990-2000.), čiji je bio vlasnik, direktor i glavni i odgovorni urednik. Pored toga, bio je kourednik elektronskog nedeljnog satiričnog lista „Satir“ (2006-2008.) na www.artija.net, kao i glavni i odgovorni urednik elektronskog satirično-humorističnog nedeljnika „Žikišon“ na www.zikison.net, čiji je bio vlasnik. Bio je autor i voditelj više radio i TV emisija iz kulture. Izdao knjigu karikatura „Mazos - karikature“ (1992.) i multimedijalnu knjigu aforizama i karikatura „Diogen(p)isanje“ (1995.) u okviru projekta „Žigosanje“. Knjiga aforizama „FUCK YOU!“ je bila njegova treća knjiga.

Umro je 17. juna 2010. godine.
KNJIGA: ŽIGOSANJE - DIOGEN(P)ISANJE
Mazos - Žigosanje - Diogen(p)isanje
OTKROVENJE poezija
Otkrovenje
MAZOS - ELEKTRONSKA KNJIGA: FUCK YOU! (aforizmi, 2007)

Zoran Matić Mazos

FUCK YOU!

aforizmi

BIBLIOTEKA „SATIR“
SATIRIČNA RADIONICA „ŽIKIŠON“
ARTiJA.net

2007


Fuck You!

IZVOD IZ RECENZIJE

 

Dvojezično izdanje knjige aforizama „Fuck You!“ Zorana Matića Mazosa predstavlja dvostruki izazov i ugođaj za čitaoca. Kao prevodilac knjige pred sobom sam imala važan zadatak da senzibilitet i britkost Matićevog duha doslovce prenesem čitaocu van prostora ove zemlje Srbije, da bi razumeo duhovitost i poentu jednog aforističara, koji se bez sumnje svojim stvaralaštvom, marljivošću i upornošću višestruko dokazao kvalitetom svog rada u zemlji Srbiji o kojoj Mazos piše. Trebalo je dočarati Srbiju na engleskom jeziku, onako kako je oseća Srbin koji bez sumnje piše o njoj, emotivnošću koja se reflektuje kroz svaki od aforizama u knjizi. Trebalo je osetiti svoju zemlju kao stranac gledajući je očima Zorana Matića Mazosa... Kao prevodilac pred sobom sam imala zadatak da prevedem aforizme vrsnog satiričara na svetski jezik u želji da se ova knjiga vine van granica Srbije i pruži višestruki ugođaj strancu koji će shvatiti veličinu njenih krila i doneti radost svakom čitaocu ma gde on bio i ma čime se u životu bavio. S tim u vezi, Matićeve aforizme sam prevodila u duhu engleskog jezika, u težnji da njihova verodostojnost ostane što manje oskrnavljena, i tako sam i sama učestvovala u njenom stvaranju, baveći se njome kao čitalac - prevodilac i književnik - stvaralac, pa je ugođaj bio dvostruk.

Kao književnik, mogu se pohvaliti da godinama poznajem višestruko nadarenog stvaraoca kao što je Zoran Matić Mazos. Malo je umetnika koji se mogu pohvaliti uspehom karikaturiste, aforističara, animatora crtanih filmova, poznavanjem grafičkog dizajna, blagošću duha i kontroverznom britkošću uma, koji su Mazosovi aduti pred svekolikom čitalačkom publikom željnom vrsne satire koju, čini mi se, samo retki mogu da daruju. Jedan od tih retkih je i Zoran Matić Mazos, koji sticajem okolnosti živi u retko specifičnoj zemlji Srbiji, veoma inspirativnoj za satiričare. Da je Mazos kojim slučajem Englez, pred sobom bih imala knjigu svetski poznatog satiričara, koji je bez ikakve sumnje svojim duhom osvojio planetu. I moj doprinos ovoj knjizi kao prevodilac i jeste pre svega nastao iz želje da se čuje planetarni smeh. Možda nam Mazosov humor i poruke koje šalje svojim aforizmima ubrzaju tranziciju i odvedu nas u neku bolju zemlju Srbiju, koja će jednom biti sve osim: svet za sebe.

Knjigu aforizama „Fuck You!“ Zorana Matića Mazosa preporučujem kako Srbima, tako i strancima, nekoliko puta dnevno pre jela. Čitati je na engleskom, čini mi se ugođaj je isti kao i čitati je na srpskom, te je stoga preporučujem svima koji vole satiričnu reč vrsnog majstora. Ovo je knjiga kojoj se možete uvek vratiti, kad vam bude dosta problema. Smeh je dokazano najbolji lek i za telo i za dušu.

 

Milica Blagojević Janković
književnik i prevodilac

 

"FUCK YOU!" KAO DOBAR DAN

 

Knjiga aforizama Zorana Matića Mazosa, prepoznatljivog naziva za sve, ma na kom se god jeziku sporazumevali, „FUCK YOU!“ - donosi nam koliko na srpskom toliko i na engleskom ovaj „dribling duha na malom prostoru“, ali sve to samo u duhu tradicionalne srpske satire. Možda će engleski prevod aforizama pomoći onima koji se „prave Englezi“, da lakše  shvate suštinu rečenog kroz ovu kratku formu jer su takvi navikli sve naširoko i nadugačko, a da opet ništa ne bude rečeno. Sam prevod svakako će poslužiti u svrhu predstavljanja srpskog aforizma, kao brenda, čitalaštvu kome je srpski jezik i (ne)kultura van domašaja znanja ili shvatanja. Ujedno će sami aforizmi mnoge naterati, ako ne da se zamisle, a ono da se bar nasmeju raznim (zamišljenim) situacijama, svojoj sudbini ili, pak, sami sebi kao pripadnicima naroda, za koji je u pojedinim momentima usko vezana tematika aforizama - Srbima. Sa druge strane ima momenata koji na globalnom nivou uopšteno govore o svemu što nas okružuje, o neizbežnom životu i još neizbežnijoj smrti kroz satiričnu prizmu oštrog Mazosovog pera, koje nam je donelo i njegov rad kroz linije koje karikaturu znače.

U tom obliku, obliku karikature, Mazos nam predstavlja jednu drugu dimenziju za koju je ovaj put iskoristio i reč i ne da bi preveo prikazano, nego da bi duhovitim komentarima usmerio na pravi put sve one koji se budu dvoumili da pomisle do kojih granica se prostire vedro satirično nebo u ova sumorna vremena. Karikature upotpunjuju satiričnu sliku svih dešavanja u kojima i sami učestvujemo kao posmatrači ili akteri. Inače, opšte je poznato da slike govore mnogo više od reči, ali je ovom knjigom ta razlika smanjena na razumnu meru.

Očigledno je da Mazosu, pišući aforizme i crtajući karikature, ruka nije zadrhtala. Ovom efikasnom egzekucijom (čitaj: knjigom) svakako je sebe svrstao među najkompletnije autore satire današnjice na ovim prostorima.

 

Vladica Milenković Vlajče
satiričar i urednik izdanja

 

IZBOR AFORIZAMA IZ KNJIGE "FUCK YOU!"