ZIKISON--znaksmiley
 

 

 
Prvi elektronski nedeljni časopis za političku satiru, humor, karikaturu i strip na Balkanu ŽIKIŠON Broj 48

 

 

home

 ЖИКИШОН / ŽIKIŠON / ZIKISON - Izlazi svake srede ili četvrtka * Prvi broj je izašao 25. 06. 2008. / 21. 05. 2009.

The first electronic weekly journal of political satire, humor, cartoons and comics in the Balkans

International competition, cartoons and comic short "KIKS ZIKISON", Paracin, Serbia zikison@zikison.net

Demokratija je kod

nas jako ojačala.

Sad je jača i od naroda!

Ninus Nestorović

JOE-b-copyEmily Anthony - USA

Barack-Obama's-PopularityBen Heine - BELGIUM

Da-vinci-westernRene Bouschet - FRANCE

vesti

SPŽ

Satirična Pozornica Žikišon

SPZ

III SPŽ 2007.

1. +Toma Rakijaš - Beograd, IN MEMORIAM

IV SPŽ 2008.

1/ Danica Mašić – Novi Sad

3/ Vida Nenadić – Užice

2/ Zoran Spasojević – Kragujevac

3/ Mića M. Tumarić – Novi Sad

 

ŠTA BI BILO KAD BI BILO!?

Bosiljka Vojnović

Nakon raspada SFRJ stvari su se razvile u neočekivanom smjeru. Na Uncyclopediji, šaljivoj inačici Wikipedije, osvanuli su podaci i o svim državama bivše Jugoslavije.
Makedonija je postala dio Japana, Turska se svojevoljno pridružila BiH, a Slovenija je nestala s karte svijeta.
---
Pa, tako susjedna država Srbije, Bosna i Hercegovina, u svom sastavu ima i Tursku, glavni grad joj je Visoko, a jedan od službenih jezika, pored bosanskog, srpskog, hrvatskog, srpsko-hrvatskog, hrvatsko-srpskog, bosansko-srpsko-hrvatskog, srpsko-bosansko-hrvatskog, je i rakija.

Nego, kako prepoznati Bosanca?

Evo šta sve piše u Uncyclopediji:

Vozi Golf 2, počinje svaku rečenicu s 'jebi ga', 'svega mi' ili 'Tita mi'. Dokaz o 'državljanstvu' je da pitu jede četiri dana u tjednu, a ostala tri - sarmu.
Ukupan broj stanovnika je tri - dva muškarca, Mujo i Haso te jedna dama Fata, opisana kao kurva iz susjedstva. I, unatoč robusnom izgledu, Mujo i Haso su zapravo intelektualci i autori djela kao što su Teorija relativnosti, Kapital i I što se, kvragu, desilo s Josephom K..Službena valuta su cigarete. Bosanci su iznimno miroljubiv narod, osim što redovito ratuju, a prije svega vjeruju u sveto trojstvo hrane, nogometa i dobre šale.
Među važnijim gradovima nabrojano je desetak Vakufa, a postoje Zajedničko, Kinesko, Neutralno, Tursko, Bosansko, Hrvatsko i Srpsko Sarajevo.
Istaknute su i znamenitosti poput Međugorja, piramida, Brucea Leeja, a najpoznatiji Bosanac u svijetu je Valter.
Bosnu i Hercegovinu s tri strane okružuje Lijepa naša Hrvatska u kojoj žive radišni ljudi, koji premoreni osmosatnim radnim vremenom jedini spas nalaze u spavanju ili u neophodnoj dnevnoj dozi kave i trača.

Stigosmo i do toga kako prepoznati Hrvata?

Bar mu jedan član rodbine proizvodi vino, bar mu jedan član rodbine proizvodi rakiju, koristi šljivovicu za ubijanje tuge i svake druge bolesti. Riječ 'babaroga' ga paralizira.
Omiljene teme su im Srbi ili količina i bogatstvo psovki. Glavni izvozni proizvodi su sunce, rakija, preplanula put, lijepe uspomene s ljetovanja i trudnoća (kod turistkinja). Ponudu nadopunjuju popularna muzika, narodne nošnje, probavne smetnje uzrokovane velikim izborom hrane i benigne seksualne bolesti.
Službeni jezik je hrvatski, i nikako srpski, a dvije glavne rečenice su "trebali bi to napraviti" i "to bi trebalo biti napravljeno".
Nacionalni sport je podizanje šalice kave, koji svi, bez obzira na obaveze, marljivo treniraju, a u narodu su popularni još i ispijanje piva i lov na Čehinje.

Po Uncyclopediji, Slovenija je najmanja nezavisna zemlja na svijetu koja je svoju samostalnost sačuvala punih 13 godina - od 1991., kada je pobjegla od prljavog socijalizama i Jugoslavije do 2004., kada je postala članom Europske unije. Nacionalna valuta je tolar, koji se može samo mijenjati za alkohol. Državom vladaju Kućna pravila. Predsjednik je ćelavi hipi vegan na drogama, dok im je čelni čovjek vlade ćelavi, pijani farmer.
Najveći nacionalni heroj je Kekec, koji je uz to homoseksualac, što potvrđuje prijašnje sumnje da je Slovenija raj za homoseksualce. Dok su mladi, većina Slovenaca vjeruje u droge, dok se u poznim godinama uglavnom prebacuju na alkohol.

I, dođosmo do finala:

Najveća je država u regiji, po podacima s Uncyclopedije, Srbija, sa službenim nazivom
Državna Zajebancija - Srbija i Nitko Više, koja se proteže od Jadranskog do Baltičkog mora, uključujući Tokio, Milwaukee, Karlovac, Karlobag, Viroviticu i Ogulin. Glavni grad je Den Hagg, dok službene jezike čine još i šatro, engleski, englo-srpski, srbo-engleski...
Državni moto im je: "I Srbi su ljudi. Možda." Svi vegetarijanci i nepušači su trajno protjerani iz zemlje.
Poželjna odjeća za mlade atraktivne dame su minice, jer skrivanje nogu i grudi može biti interpretirano kao nedostatak karaktera, dok je za lice poželjno da bude skriveno velikom količinom šminke. Uz takve dame pristaju momci s majicama uvučenim u hlače okićeni zlatom.
Nepristojno je spominjati bilo kakav rad, Kosovo i košarku poslije 2002. godine.

Pardoniram, Makedonci da se ne ljute:

Iako to nije prepoznato od ostatka svijeta, FYR Makedonija je zapravo dio Japana (osim Tokija, koji je, kako navedoh, srpski). Ima pola stanovnika po kilometru kvadratnom, državno uređenje joj je nepoznato, dok joj vlada zasjeda u Bijeloj kući. Službena valuta je riža.

Ali, najmanje je najslađe:

I, naposljetku, najmanja država bivše Jugoslavije - Crna Gora, sa svojih 127 stanovnika koji govore ijekavskim jezikom. Predsjednik zemlje je Rambo Amadeus, premijer Niggor Monteniggers, a vlasnik V. B. Eskobar.
Nacionalna valuta je sve, osim dinara, a glavni nacionalni junaci među brojnim crnogorskim herojima su David Banner, Snoop Dogg, 50-cent i Fat Joe.
Najveći dio Crnogoraca vjeruje u ljenost, šverc cigareta i namještanje rezultata Eurosonga.

            Nema kraja jer opet idemo iz početka. Dakle, nakon raspada SFRJ…

***

P  O  S  L  A  N  I   K

Mitar Mitrović

                  Oduvek sam želeo da postanem poslanik. Dok sam bio dete, na to su me nagovarali deka i baka. Kasnije kad sam završio srednju školu,tata i mama su bili uporni. Čim sam došao sa odsluženja vojnog roka, ni sam nisam žalio truda. Počeo sam da pišam niz vetar, zavlačio sam se političarima u guzu, postao sam ljigavac, poltroon, licemer, dvoličnjak… a mnogo sam i lagao. Viđenijim ljudima poklanjao sam devize, a ostalima pozamnjivao pare bez kamate. Jednom visokom funkcioneru sa Dedinja poklonio sam mladu kozu, jer on još nije nameravao da stane na ludi kamen.
             Ali sve mi se to na kraju isplatilo. Danas sedim  i uživam. Žderem, spavam i baljezgam u skupštini za velike pare. Još imam i imunitet. Kad poželim povećaju mi platu. A za narod me zabole  ona stvar. Neću vam reći koja, jer sam kulturan čovek.

***

DETE ŠPIJUN ILI

PAVLIK MOROZOV

Aleksandar Čotrić

Kada sam primetio da učenik Luka, iz klupe ispred mene prepisuje na pismenom zadatku iz matematike prijavio sam ga učitelju. Pošto učitelj nije hteo da ga kazni jedinicom, direktoru škole prijavio sam učitelja da je od Lukinog oca dobio na poklon mobilni telefon. To mi je Luka lično jednom priznao, a i nemoguće je da učitelj od svoje plate kupi takvu „nokiju“. Međutim, direktor umesto da otpusti našeg učitelja, kazni ga smanjenjem plate. Od direktorove kćerke Sanje saznao sam da je učitelj molio da ne dobije otkaz jer živi kao podstanar,  žena mu je nezaposlena i trudna, a dvoje dece su sasvim mali. E, zato što se nije držao propisa, prijavio sam direktora ministru prosvete. Napisao sam pismo i detaljno opisao ceo slučaj. Potpisao sam se imenom i prezimenom i napisao sam broj telefona. Posle 15 dana ministar prosvete mi je odgovrio da on nije nadležan. Zbog takve nesavesnosti ministra, prijavio sam ga predsedniku vlade, jer sam bio siguran da se radi o povezanoj grupi kojoj je ministar na čelu. Elektronskom poštom, preko vladinog sajta, napisao sam premijeru sve što sam saznao o svakom članu ove grupe. Pošto mi premijer za mesec dana nije ništa odgovorio, zaključio sam da ih štiti svojom funkcijom i da im je, zapravo on šef. E, onda mi je ostalo jedino da se obratim predsedniku države i ponovim sve što sam saznao i već pisao premijeru i ministru. Kako ni predsednik uopšte nije reagovao, morao sam i njega da prijavim. Pošto se, verovatno, pitate kome sam mogao da prijavim predsednika, odgovoriću vam odmah.
Prijavio sam ga mami. Njoj sam objasnio da ni tata kao predsednik države, ništa ne preduzima po ovom slučaju, zbog čega mi je vrlo, vrlo sumnjiv.

Skoro smo ostali bez

vojske. A kada pohapse

sve mafijaše, ostaćemo

i bez policije.

Mitar Mitrović

PREDSTAVLJENA BALJKOVA

KNJIGA „RAT JE PRVI POČEO“

Drugo izdanje knjige Aleksandra Baljka „Rat je prvi počeo“ predstavljeno je 13. maja u sali Studentskog kulturnog centra u Beogradu. U međuvremenu je ova knjiga ovenčana priznanjima „Radoje Domanović“ i „Dragiša Kašiković“, a prvi tiraž je za kratko vreme rasprodat.

„U romanu, drami ili poeziji postoji nekoliko najboljih autora. Vlada opšte uverenje da je Baljak najbolji od aforističara“, rekao je prof. dr Žarko Trebješanin.
„Svi ističu Baljka kao izvanrednog književnika koji je podigao značaj aforističara i satiričara, pre svega svojom strogošću u pristupu ovom žanru. Iza toga stoji veliki rad, jer sam talenat nije dovoljan“, ukazao je Trebješanin.
Po njegovim rečima knjiga „Rat je prvi počeo“ je „izvor estetskog književnog uživanja“.
„Što je za srpsku ekonomiju malina, to je za srpsku književnost aforizam“, istakao je dr Slobodan Simić.
„Aforizam je kao i malina, naš brend i najbolji izvozni proizvod“, smatra Simić, dodajući da „jedino što je zanimljivo svetu jeste – naš aforizam“.
„Ostala književnost liči na 'jugo'“, konstatovao je Simić, koji je i urednik u izdavačkoj kući „Agora“ koja je objavila Baljkovu knjigu.
Književno veče vodila je urednica u SKC-u Vesna Kapor, a među brojnom publikom bili su i aforističari: Vesna Denčić, Bojan Ljubenović, Dejan Milojević, dr Đorđe Otašević, Savo Martinović, Mitar Mitrović, Milutin Mlađenović, Vladimir Jovićević Jov, Borko Ilić, Milivoje Jozić, Momčilo Mihailović i Aleksandar Čotrić.
Publika je sa velikim zadovoljstvom slušala aforizme koje je govorio autor.

EKSKLUZIVNO, PRVI PUT ONLINE I SAMO U ŽIKIŠON-u: KRATKI FILM RATKA OROZOVIĆA: ČARLI ČAPLIN, KLON BOSANSKI. U ZVANIČNOJ KONKURENCIJI ZA NAGRADE MEDJUNARODNOG FILMSKOG FORUMA "ZLATNI VITEZ" U MOSKVI 2009.g. (od 22.5. do 31.5.2009.g.)

Održana promocija knjige

PROTESTI MOŽDANE MASE

U petak 15. maja 2009. godine sa početkom u 19 časova u Vijećnici Banskog dvora u Banjaluci održana je promocija knjige PROTESTI MOŽDANE MASE (Antologije aforizama BiH). Pred brojnim auditorijumom sastavljač Antologije Jovo Nikolić je predstavio bosanskohercegovačke aforističare. U promociji su učestvovali i svoje aforizme govorili: Božo Marić, Slobodan Janković, Jasminka Grujić, Živko Vujić, Vojin Trivunović, Živko Đuza, Darko Samardžić Kodar, Dinko Osmančević, Mile Basalo, Radovan Piljak i Miladin Berić koji je bio voditelj programa.
Pored ostalih na promociji su se čuli i ovi aforizmi:
Čovjek je prošao i evoluciiju i revoluciju. U prvoj je izgubio rep, a u drugoj glavu. (Jovo Nikolić)
Podmladak stranke.To se nakada zvalo maloljetnička delinkvencija. (Miladin Berić)
Kod nas je nemoguća tajna večera. Sve što imamo pojedemo prije podne. (Živko Vujić)
Nekad smo imali čašu meda sa čašom žuči, a sad nam je žuč napravila poplavu. (Jasminka Grujić)
Zabranjeno je unošenje oružja u crkvu kako ne bi došlo do vatrenog krštenja. (Darko Samardžić Kodar)
Votka je ruska, špageti su italijanski, šansona je francuska - ali, poljski WC je naš. (Dinko Osmančević)
Reforma su bolne. Narodu je potrebna anestezija. (Živko Đuza)
Ni životinjski čopor nema pravnu državu, ali se zna hijerarhija. (Radovan Piljak)
Već šest vijekova slavimo izgubljenu Kosovsku bitku. Koliko ćemo slaviti oteto Kosovo? (Mile Basalo)
Za šta se borimo? Vidjećemo kad se dim raziđe. (Božo Marić)
Mi smo narod koji zna za red. Prvo odamo poštu, pa onda priznanje. (Slobodan Janković)
Vođa je držao kažiprst na obraču. Mi smo okidali. (Vojin Trivunović)

Knjiga počinje aforizmom: U ovoj antologiji su svi zastupljeni. Jedni u redovima, a drugi između njih.
Završni aforizam je: Ova antolgoija nema svršetak jer autor sa tolikim piscima nije uspio da izađe na kraj.
Inače, ovo je prva antologija aforizama BiH i u nju su uvrštena 64 aforističara, rekao je Nikolić u izjavi za RTRS.

Izvršene su ogromne

demokratske promene.

Kurta i Murta jašu zajedno!

Zoran Matić Mazos

U PRIPREMI ANTOLOGIJA

AFORIZAMA ZA DECU

Aleksandar Čotrić priprema antologiju aforizama za decu zbog čega poziva autore da mu pošalju svoje aforizme, namenjene najmlađima, na adresu: alecotric@gmail.com

Aforističari Čotriću mogu uputiti i svoje knjige poštom, (običnom, a ne preporučenom pošiljkom), na adresu:

Aleksandar Čotrić
Senjanina Ive 7/6
11108 Beograd
Srbija

U Antologiji biće uvršteni aforizmi autora koji pišu na srpskom jeziku, iz Srbije i inostranstva.

Prethodne antologije aforizama za decu na našem jeziku priredili su Vaska Jukić Marjanović, Mirko Marković i Milutin Đuričković.

SLOBODAN SIMIĆ DOBITNIK

„ZLATNE ZNAČKE“

Dr Slobodan Simić dobitnik je priznanja „Zlatna značka“ koje dodeljuje Kulturno prosvetna zajednica Srbije.

Nagrada će laureatu biti uručena 7. juna na svečanosti u Ministarstvu za dijasporu Republike Srbije.

Slobodan Simić je rođen 1963. godine u Užicu.

Piše aforizme, kratke priče, dramske tekstove i scenarija.

Do sada je objavio knjige aforizama „Najcrnje je crveno“ (1992), „Ratni profiter“ (1994), „Vozi Miško!“ (1998), „Izabrani aforizmi“ (2003), „Aforizmi“ (2007) i priča „Priče bez pouke“ (1995), „Brod pacova“ (1999, 2003), „Nezaštićeni svedok“ (2006), „Aforizmi“ (2007) i „Siminom ulicom“ (2007).

Prevođen je na engleski, nemački, ruski, bugarski, mađarski, rusinski i poljski jezik. Zastupljen je u više domaćih i stranih antologija humora i satire.

Dobitnik je, pored ostalih, nagrada „Radoje Domanović“, „Vladimir Bulatović Vib“, „Dragiša Kašiković“ i „Jovan Hadži-Kostić“.

Priredio je antologiju užičkog aforizma „Era aforizma“ (2002.) i srpskog antiratnog aforizma „Srpsko tajno oružje“ (2005.)

Autor je serijala „Ukratko“, emitovanog na televiziji „Pink“ i TV drame „Ordinacija“, koja je prikazana na RTS-u.

Živi i radi u Beogradu, kao lekar psihijatar u Gradskoj bolnici.

Kulturno-prosvetna zajednica Srbije, koja dodeljuje „Zlatnu značku“, osnovana je 12. maja 1956. godine i od tada deluje u svim krajevima Srbije kao vanstranačka društvena organizacija, asocijacija stvaralaca, kulturnih i prosvetnih ustanova, društava, udruženja, sekcija i klubova, na principima dobrovoljnosti i samostalnosti sa jasnim ciljevima prosvećivanja i podizanja kulturnog nivoa stanovništva.

borovo-039

PISCI U VUKOVARU

Pisci za decu Miodrag Jakšić, Nedeljko Popadić, Slobodan Stanišić, Blagoje Baković i Aleksandar Čotrić, u okviru festivala „Vitezovo proleće“, govorili su 14. maja svoje pesme i aforizme pred više od 800 dece u kino dvorani u Borovu Naselju, pored Vukovara.
Organizatori manifestacije bili su Generalni konzulat Srbije u Vukovaru, na čelu sa generalnim konzulom Bojanom Ristić i Zajedničko veće opština, na čelu sa Draganom Crnogorcem.
Program je vodio i pevao popularne melodije za decu Minja Subota, proslavljeni voditelj kultne emisije „Muzički tobogan“.

TRIBINA „KOD JAZAVCA“

U biblioteci „Petar Kočić“ na Vračaru u utorak, 19. maja, s početkom u 19 časova, je održano satirično veče, popularno nazvano - tribina „Kod jazavca“, na kojem su učestvovali najpoznatiji srpski satiričari.

Mitar Mitrović, Savo Martinović, Vitomir Teofilović, Milan Beštić, Vladimir Jovićević Jov, Aleksandar Čotrić i drugi predstavili su publici svoje nove aforizme, priče i satirične pesme.

BALJAK KAO PARNI VALJAK

Retki su ljudi čija imena asociraju na valjak. Takvo ime nosi naš poznati satiričar gospodin Aleksandar Baljak koji svojim aforizmima melje kao parni valjak sve one koji su sa one strane morala. Mnogi su čuli i čitali o njegovom stvaralaštvu, ali ga nisu i neposredno slušali na javnim tribinama. Takvu priliku imali su ljubitelji humora i satire na nedavnoj promociji njegove najnovije knjige aforizama Rat je prvi počeo, održanoj u Studentskom kulturnom centru u Beogradu. Čitanjem svojih aforizama iz pomenute knjige, o kojoj su nadahnuto govorili gospoda Slobodan Simić i Žarko Trebješanin, Baljak je izmamljivao gromoglasne aplauze za svaki od njih, što u praksi nije zabeleženo. Svojim antologijskim aforizmima gospodin Baljak je stekao slavu duhovnog vođe humora i satire u Srbiji, pored ostalog, i neprevaziđenom definicijom aforizma koja glasi: Aforizam je dribling duha na malom prostoru.

(Milivoje Jozić, Politika, 20. maj 2009.)

Mogu li.....? Ja hoću, ali.....

 Sabahudin Hadžialić

            Mogu li vjerovati? Vjerovati da mogu promijeniti Svijet. Ili je to samo odjek bezličnih nadanja koji se vjekovima/stoljećima prostire ovdašnjim dunjalukom?

            Mogu li se nadati? Nadati da će ljudska pakost, licemjerje i nipodaštavanje izrečenogkvaliteta osjenčenog modusom napretka biti sahranjeni. Ili je to samo ona stara Homo homini lupus est? U Bosni (a i Hercegovini).

            Mogu li stremiti? Stremiti uobličavanju vizije društva u kojem će značaj svake osobe/ličnosti biti ocjenjivan na osnovu doprinosa općem. Ili će pojedinačno, kao i uvijek do sada, biti mater studiorum sutrašnjice moje.

            Mogu li se obrazovati? Obrazovati sa ciljem upijanja novih saznanja o svijetu  oko sebe sa ciljem unapredjenja sopstvenog znanja. Ili je danas i ovdje na sceni neznanje kao moć? Pogledajte samo naše homo politicus.

            Mogu li se boriti? Boriti za, makar, sjenu pravde i pravednosti a sve zbog djece naše.

Ili je to samo očaj middle age čovjeka da promijeni što promijeniti ne može? Zar smo se za ovo borili...i umirali...?

            Mogu li dobro činiti? Dobro činiti za sve one oboljele od malignih oboljenja- raka i leukemije pokušavajući svu njihovu bol i patnju upiti makar djelićem svoga tijela pokušavajući humanitarnom aktivnošću učiniti njihove dane sretnima. Ili je to sve samo mrlja na duši bosanskohercegovačke sudbine, današnje. Jer, vidi budale, ništa sebi ne uzima.

            Mogu li pisac biti? Pisac što svoje strahove, strepnje i nadanja pretače crnilom tinte u bjelilo papira kako bi makar nešto iza njega ostalo. Da upozorava. Ili je to samo bijedni pokušaj čudnoga lika što potvrdu svog bivstvovanja traži? Bezuspješno. Jer nije teško pisati.

Teško je znati pisati.

            Mogu li pjesnik biti? Pjesnik čije pjesme su u antologije uvrštene. Pjesnik čije pjesme idu od zemlje do zemlje i ostavljaju trag u dušama smrtnika. Trag ljubavi, razumijevanja i patnje. Antologijom ovjenčanim. Ili je to samo blijedi pokušaj neizrečeneosobe da bude ono što nije. Jer, zaboga, kakav pjesnik on jeste? Tamo neki. Bolji su anamo oni. Jer nije član. Stranke! Tito moj....

            Mogu li preživjeti? Svu ovu stupidnost što me svakodnevno obasipa. Ili je to samo slika Dorijana Greja koji će unutar katarze prestati biti to što jeste mislio da bijaše i postati...samo odsjaj lika u ogledalu...sudbine. Naše, zajedničke.

Mogu li..?...Ne možeš....I nećeš....I začepi više...Dosadan si...

KAKO VREME PROLAZI, SVE VIŠE SAM UBEĐEN DA JE DIOGEN ŽIVEO U SRBIJI.

ZDRAVLJE JE NAJVEĆE BOGATSTVO. ZDRAVIMA ODMAH TREBA UVESTI POREZ NA LUKSUZ.

ŠTA SE BUNITE, NA POČETKU SMO KRAJA KRIZE, A SVAKI POČETAK JE TEŽAK !

NEDOPUSTIVO JE DA OVOLKI POLITIČARI BUDU TAOCI ŠAČICE GLADNIH RADNIKA.

NAŠI SADAŠNJI VLASTODRŠCI NOSE PLAVA ODELA. SA CRVENOM POSTAVOM .

REHABILITOVALI SMO JOVANKU BROZ. KRAJNJE JE VREME DA SE NEKO OD POLITIČARA  POZABAVI I PITANJEM KOZA !

TITO JE OSNOVAO POKRET NESVRSTANIH ZBOG NAS SRBA . NESVRSTANOST JE KOD NAS TRAJNO STANJE.

LAKO BISMO MI NAPUNILI BUDŽET. TREBA SAMO UVESTI "PDV" NA TRANSVER POSLANIKA.

"MONSTRUMI" SILUJU SVOJE ĆERKE A POLITIČARI SVOJU MAJKU - ZEMLJU !

ŠIPTARI POSTADOŠE ALBANCI, CIGANI ROMI, A SRBI - MORALNI GNOMI !

NAPREDAK TEHNIKE JE UOČLJIV I U POLITICI . U KOMUNIZMU SMO IMALI POLITIČARE "KASETAŠE" A SADA SU TO CD - MEN POLITIČARI.

"Kosovo je Srbija"! Kad se bude

prostiralo do Niša, nazvaćemo ga

"Velika Srbija"!

Slavko Mali

Investitor je ispunio ekološke standarde.

Oprao je pare.

Aleksandar Čotrić

OSAKAĆENE MISLI ...

Andrej Glišić

Neprijatno sam iznenađen, i uvređen stupidnim (izvinite na pomodarskoj leksici – „glupom“), antrfileom g-dina, nekad druga, M.M, koji uporno zagovara raznoumlje – množestvo interesa, koje je pojao i prepevavao na filozofskom fakultetu, čak i na sopstvenu štetu. Eto, tu bi bio moto, iliti razlog, da citiram nedotičnog debeloguzca, iz grada nam foteljburga, pa kazah – sebi: Izvoli! Onako po redu i na tenane: „Državna regulacija je uglavnom bolja od mita slobodnog tržišta. Ali s nesposobnim birokratama na čelu ona može biti i veoma štetna. Potrebna je humana i racionalna državna regulacija. To znači: proces odlučivanja treba da sledi NEKE univerzalne ljudske vrednosti“. Međutim; kako „Pečat“ samo verifikuje profuknjalu stvarnost, i takozvanog viđenijeg prokuratora, odlučih kako je navedeno u dispozitivu:
Prvo, gospodine M.M: – Svi nas redom vozate, a samo železnca i dalje da nas voza po voznom neredu, na brzim prugama.
Drugo, izuzetno bitno za narodno zdravlje, i duh nacije: „Dadoste nam lek za demokratiju po međunarodnoj recepturi, no na receptu nije pisao način upotrebe, da ne kažem konzumiranja. Naime, ne postoji „sled NEKE“ univerzalne vrednosti, ako ih i ima, a to niste ni dali na znanje, barem ne u  tekstu iz koga sam citirao i  izdvojio antrfile. Možda ste se trebali ugledatii sa Žan Pol Sartrovim delom „Iza zatvorenih vrata“, e taj momak beše egzistencijalist, a Vas ne interesuje egzistencija stvaraoca - ČOVEKA. Oprostite ne zlonamernosti.
Treće, vidljivo i paoru, zdušno ste se trudili: „Kako iz jednoumlja da uletimo u bezumlje. Potom, zar Vi niste bili motorna idejna snaga sa mnoštvom tantijema, sa akademskom titulom i ... Nije važno...
Četvrto, dozvolite da pitam, da li je tačno da: „Karijerizam preživeše karijeristi – jer su karinani u svim bojama“, nadalje; „Idiotizam okoristiše idioti“, „Birokratizam birokrate“, i drugo... i tako dalje, s redom i neredom... Umalo da zaboravim: „Drpizam preživeste sa lopovima, uz svesrdnu pomoć; „Nacionalne penzije“, jer ste - to tako hteli... Eto, baš s vama, uzjahaše nas i „Kurta i murta, a mazgama rekoše biće bolje sutra“. Da, malo sutra, jer ne znamo NEKE univerzalne vrednosti – metodologiju ostvarivanja i tako tome slično...
Peto, no ne i poslednje, kobajagi niste znali da: „Sila je uvek u pravu, i kad pravda nije“. Dakako, „Plemenitom torturom ste obremenili političku akciju“, stoga i nije za čudo da se: „Magarac sa samarom teši, biće bolje kad Europa reši“.
Šesto je blagovremenost, i meratornost kazne: „Dok je sudija, uhvaćen u kriminalnoj radnji, jer je krijumčario članove Ustava, tojest „konštitucije“, odbranu mu zastupa  malograđanska Vlada.
Uostalom da ne preterujem, da me ne biste apsili, dobrovoljno se prijavljujem za izgnanstvo, s tim da me retroakvino vratite u mladost. Vi ste to u mogučnosti. Računam da je dovoljno rečeno u 6 tačaka, zar nije toliko truda uloženo u dimnu zavesu na političkoj sceni, koju ste priložili u UN, gospodinu Ban Ki Munu. I na samom kraju: „Dozvolite mi da se branim, da slobodno govorim, ali ne iza rešetaka“, iliti ne daj Bože da to bude u smislu: -  Leš je uložio žalbu, kazna je potvrđena zbog osustvovanja optuženog. Na zdravlje, i doviđenja u nekom drugom životu.                 

A kad je konačno stigla demokratija, svi smo

podigli ruke u vis! 

Ninus Nestorović

Obama_Biden

Srbija napreduje. Dupetom prema napred!

Slavko Mali

SAN U GRAZU

Admiral Mahić

Sjećanje je kao voda koja je s neba spuštena kao blagoslov.Samo po sebi, Sarajevo je spušteno s neba kao život-test...Ali, ako je Saul Bellow – u svom pokretno-memoričarskom romanu, Veza Bellarosa, dao zvijezdama moć nuklearnih peći – počeo sam zaozbiljno da vjerujem,da sam   i ja, ko zna kako, istrčao iz jedne od tih nuklearnih peći - i  spustio se nevidljivim dizalom u podrum preuređen u sklonište...
Da – u podrumu-skloništu  – kao da me povukao za uho Spomenkin glas -  Nešto se  desilo što ne razumijemo.Rekoh sebi - otkud ja u Sarajevu!? Otkud meni snovi koji hoće da urede dušu moju - majka, otac, rodbina, prijatelji i neprijatelji,svirepi rat, pjesme i djevojke!? Prvoj svojoj knjizi pjesama,dao sam naslov – Ljubavna inspiracija...Svi moji ljubavni sastanci sa djevojkama počinjali su kod antifašističkog spomen-obilježja, Vječna vatra, u Titovoj ulici, u Sarajevu - i završavali se izvan Sarajeva.Dakle, u Grazu...zapisao sam u bijeli blokić -  pozlaćeni kip TVRKENSÄVLE  u dubini uzdaha Herrengasse vidim kao Vječnu vatru u Titovoj ulici...Obje Vječne vatre žude za svojim pobjedama!A ja žudim za ljubavnom istinom....Lirski rečeno – da pijem poljupce iz nebeske slatke česme...Ali, kao u jednoj mojoj pjesmi – Nigdje me nema, osim u snu...Sve pada u vodu,osim sna kojeg sam prije trideset godina – tko zna zašto i  – sanjao u Grazu...Ali, krenimo redom...  Da bih samog sebe prevladao – uvijek sam čekao samo na put.Ah, da mi je putovati, putovati – na putevima ljepotu izljubiti,pa opet putovati... U Sarajevu, radio sam kao poštar-pripravnik, samo jedan dan!Stari poštar Omo, iako je bio pred penzijom, raznosio je poštu – da se našalim – brže od mungosa za dva sata i dvije sekunde...U jednom jedinom danu, vrijedni Omo, podučio me poštarskom poslu – očinski govoreći:
Poštar je život. Od života se i počinje.Nemoj da te ljudi potpuno opčine, oni su samo sebi utjeha... Omo je kao i ja - prvu djevojku izljubio u Titovoj ulici, pored Vječne vatre...Ali, već naredni dan, zvala ga djevojčina majka na kavu. Nije otišao na kavu. Znao je Omo šta znači popiti kavu sa njenom majkom – zato ga je ta djevojka i ostavila...Pisao joj pisma, ali nikada nije dobio njene odgovore...Volio je Omo tu djevojku, ali bio je premlad za brak...Nakon nekoliko godina - Omo se ženio tri puta i sve tri žene mu umrle...Djecu nije imao. Na uzbrdici koja je pulsirala toplotom vječnosti, Omo je legao u travu i doviknuo mi: Mladi pjesniče, Sarajevo je epicentar balkanskog ljubavnog trougla, ovdje su Ljubav i Mržnja  ljepljivi atomi - nemoj isuviše da se zalijećeš na taj ljepak... Mene je prva ljubav, ona djevojka koju ljubih uz plamsaje Vječne vatre - osamila...!Šta to doživjeh!? Možda me njena majka proklela, sve je u majci! Kćerke idu za majkama!Ah, vjeruj mi, bolje ćeš se osjećati ako putuješ... i na putu piši grotesku o poštaru, jer ionako nemaš šta izgubiti  - svugdje si stranac, osim u sebi.
I tako – već naredni dan napustih posao poštara i krenuh ka Islandu – da lovim bakalare...Ali, iako sam se jako dobro sprijateljio sa islandskim ribarima – poslije prvih isplaćenih pet tisuća američkih dolara -  vratio sam se prvim avionom u Viennu – potom vozom u Graz...Ne znam kako bih objasnio moje slikovito-avanturističke snove u Grazu – i što je najbitnije – otkud mi taj ogoljeni i prisebni pristup crnom oblaku koji mi je dolazio u susret...Ili još jasnije oslikano – sanjao sam sarajevsku ratnu opsadu...! Ali, i dan danas nemam odgovor na pitanje – zašto sam, davno, davno, još kao mlad pjesnik, u času kad sam na nekoj klupi pored rijeke Mura osluškivao vodopadni duh Graza – zaspao i, sanjao taj  strašni san...!? Sve u svemu, u Sarajevu bih volio da sanjam kako režiram kaubojske filmove – ali u nekoliko snova vidio sam sebe kao sarajevskog Indijanca koji sve i svakoga ignorira i jede ćevapćiće bez luka...Da, ja sam jedan čudan sarajevski Indijanac koji – iako mu usta ne mirišu na luk – nikad neće prvi prići djevojci.Ali, ako me djevojka upita za zdravlje - odvešću je taksijem na harfističnu planinu Čavljak i ispričat joj priču o austrijskoj zastavi koju sam kupio – za deset eura – na uzavreloj pijaci Naschmarkt, u Vienni – u kojoj proboravih mjesec dana kao pjesnik-stipendist fondacije ALTE SCHMIEDE – i po povratku u Sarajevo, s poštovanjem IZVJESIO austrijsku zastavu na zid moje promrzle spavaće sobe... Da, djevojko, iako prilično slabo tumačim svoje snove – taj proročki san kojeg kao mlad pjesnik sanjah u Grazu – nikad neću zaboraviti...O tom snu nikad nikom nisam pričao,osim tebi...Sve moji stihovi uvijek će ići ka onoj klupi pored rijeke Mure...

U sred najveće krize pojavio se svinjsku grip.

Bar ćemo da pokoljemo sve svinje!

Slobodan Žikić

KINESKA-KREDA

Slobodan Srdić - SERBIA

Dupe našeg cenjenog ministra, za sve njegove

najbliže saradnike, je uvek otvoreno!

Ninus Nestorović

Crvenkapa i vuk

Marijana Nikolajević

''Mrzim Crvenkapu!''
Reče vuk i krene s namerom da mirno umre u šumi..
Izmoren, krvavih šapa, gnevan na prevrtljivu Crvenkapu, lizao je svoje rane i čekao smrt. Sati su prolazili u šumskoj tišini, vuk se povremeno grickao da se uveri je li konačno mrtav, ali, avaj! Ništa. Živ...izmučen iščekivanjem, zaspao tvrdim vučjm snom.

Sanjao je vuk kako se odjednom našao pred nesagledivim licem boga:

''U pravi čas, vuče, još nisam naručio, ali verujem da si i ti kao i Ja za jagnjeći ragu.''
'' To je ljubazno od Vas, dragi Gospode, ali znate ja sam malo zbunjen. Verujem i nadam se da sam mrtav, ali zar je za mene Carstvo Gospodnje, ja sam ipak vuk.''
'' Pa, vidiš, sasvim je jednostavno. Ljudima je data mogućnost izbora, da li žele u raj ili pakao. Dok vama životinjama, mogućnost nije data ista. A i Đavo je trenutno zauzet, naime, radi neku kampanju ili skuplja priloge za slepe, đavo će ga znati šta radi, pa si u raju... izvini, ja sam gladan, pa ako nemaš ništa protiv, da naručimo?''
'' Sve je to lepo, ali zašto da ja nemam mogućnost izbora. Nije li to diskriminacija životinja. Mislim da nije u redu.''
'' Slušaj, ako misliš da se žališ i da mi se tu prenemažeš mogu ja i da promenim ton... i šta si se tu ukipio, idi operi šape i ajd da ručamo! Petre, Petre! Šta je s tim raguom?''
Petar utrča sav zadihan: '' Izvinite Gospode, ali onaj pastir je opet izgubio ovce, a jaganjci su sa njima...''
'' Ništa, daj mu otkaz i reci Iliji da ih potraži, hoću da jedem nešto, gladan sam kao vuk, napravi mi sendvič.''
Vuk sav smušen, sad čistih šapa, sede za sto. Nije se usudio da progovori prvi, uplašen kapricima Gospoda, koga zaista, zaista nije tako zamišljao.
A Gospod je mirno gađao zmiju koja je svojim telom obavijala planetu i grizla svoj rep, kamenčićima pravo u isti. Zatim se naglo okrenuo ka vuku i reče:
'' E, ajde sad zavijaj malo! Dosadno mi je...''
'' Uz dužno poštovanje, dragi Gospode, mislim da nije prikladno zavijati u raju''
'' E, vuče, brate moj, dojadiše mi više ove harfe a i Orfej više nema inspiracije od kada je Euridika dole u Hadu zatražila razvod. Ajde, ajde.''
Vuk je sa snebivanjem namestio čeljust na tiho zavijanje, ali od silne treme čulo se sasvim tiho i promuklo...
'' aaaaaaaauuu ...
Uz dužno poštovanje, dragi Gospode, ja vas zaista nisam zamišljao tako, zar nisu vaši učenici govorili da je Gospod protiv srebroljulja i vlastoljublja, ili ja, kao običan vuk nisam najbolje razumeo suštinu?''
''Suština je, ako dozvoliš, a izbora nemaš'' Gospod podiže kažiprst visoko iznad sviju nebesa ''da citiram mog dobro prijatelja Ničea, koji nažalost trune u paklu, ' Vlastoljublje, ko bi mogao da nazove bolesnom strašću kad se ono što je visoko spušta želeći vlast! Uistinu, nema ničeg ni bolesnog ni pomamnog u takvom prohtevu u silaženju!' ''
'' Ne razumem..''
'' Pa kažem ti, životinja si a ne čovek prema mom liku stvoren''
'' Nisam mislio na tu suštinu, dragi Gospode, nego Vas ne razumem. Zaista vam kažem , nisam Vas zamišljao takvim.''
'' Ma šta ti imaš da zamišljaš, nisam ti ja dao svest, da bi kadar bio za bilo kakvim mišljenjem...''
'' Dragi Gospode, znam da vam upadam u reč, ali ako mi je dato da razmišljam a vuk budem , ne žalim na grešku prirode niti na divnim podučavanjem Ničea, već žalim što sam vas upoznao jer da ste Bog ne biste gladni bili vlasti i moći koja urođena vam je, niti gladni jagnjećeg ragua, jer Bog ste koji je red i poredak stvorio, ali jadan li je svet u tom retku i poretku kad ste načinili grešku i dali vucima slobodu uma...''
'' Ti se još žališ, a dao sam ti glas i dao dužnost da lutaš, zavijaš i kolješ ovce, i slobodu da na zemlji mojoj vuk budeš, a u raju si i pakao ne poznaješ a opet ti dobro nije!''
I bog se preobrazi u crvenilu ljutnje svojenalik čili papričici i zastade na trenutak ko planina velik i za džep svoj se rukom maša i izvadi svežanj ključeva, i pusti glas svoji kojim sedam nebesa odzvanjahu...'' Petre! Petre, vodku, rakiju i viski donesi, žedan jesam, za mene i prijatelja mi vuka!!''
Ubrzo, posle nekoliko gutljaja, vuk preobražen novom silom stade da besedi Gospodu:
''Dao si mi krv da je pijem i sad mi nudkaš nestvarno a stvarnost glupost ljudsku oslikava tvog iskarikiranog lika, dragi Gospode tuđi kad moj nisi, jer reon ti je za ljude, kažeš, a ne životinje...''
''Dao, da čuješ i vidiš a ne ko životinja budeš, krvi gladna'' i ispi poveći gutalj iz jedne od flaša koju mu je pružio zbunjeni Petar.
'' Oprosti mi, Gospode, ko je gladan krvi ako ne ljudi po tvom liku? Delo su Tvoje, dato im da govore i misle u ime Tvoje, u ime krvi i tela tvoga koje razbacuju , uzalud, jer tražio jesi od njih to, ili, kažeš, nisi?''
Bog je zamišljeno pročeškao bradu, umudrio se već omamljen od alkohola. A zatim je zazvao Petra:
''Petre, Petre, šta je s tim sendvičem?''
Petar brzo skoči na noge lagane i izgubi se negde u prostoru.
''Zašto je raj prazan, dragi Gospode?''
'' Sam si malopre dao odgovor. Postoji li čovek koji grešnik nije?''
'' Ja nisam ovako zamišljao raj, Gospode, vrlo je hladno ovde''
'' Pa, znaš, vuče, mora da bude neke ravnoteže, u paklu je već odveć vruće.''
Utom stiže Petar noseći poveći poslužavnik. Miris mesa otvorio je vučje nozdrve i pljuvačka je već počela da se sliva niz njušku.
'' Evo, Gospode, Đavo vam je poslao sa roštilja, meso grešnika''
'' Vuče! Vuče! Bubo lenja! Gde si se opet sakrio mrcino jedna?!''
Prenuo ga je iz sna kreštavi glas Crvenkapine namćoraste babetine. On se strese još pod utiskom sna. Ovaj put, srećan što je živ, rešio da okrene novi list i da da ovoj bajci srećan završetak. Pritajio se u žbunu u kome je ležao i rešio da sačeka malo.
'' Jao, jao, teško tebi kada te nađem, krvi ću ti se napiti...''gunđala je baba, bezuspešno tražeći ga i gubeći se, sve dublje u šumu.
'' Ovaj put moram da budem strpljiv, prvo ću lovca'' mislio je vuk a vučji je osmeh zlurado zablistao na njušci.

      Zbog bruceloze ne jedem meso jagnjeće,   

zbog svinjskog gripa - ne smijem praseće.

Ah, babo, babo, kupi mi, babo:     

pečenja kupi jarećeg...

Grujo Lero

DIRIGOVAN APETIT
Mića M. Tumarić

Nekada smo doručkovali pečena jaja i slaninu. Salamu. Suvo meso. Maslac. Džem. Punomasno kravlje mleko. A tek ručak! Pa večere. Slavlja...
To je zabrinulo multinacionalne kompanije.  Uplašile   se za naše zdravlje. Upozoravali na visok pritisak i dijabetis.
Nije vredelo.
Ekonomisti i političari su onda većali. Pa  smislili:  povećanje cena hrane.
Narod je i dalje jeo.
Došlo je  do nestašica. Crnog tržišta. Šverca.
Narod je uporno kupovao hleb i meso.
Zato su svetske kompanije krenule u istraživanje. Za dobrobit građana. Potpomognute od vlada mnogih država. Uspeh nije izostao.
Moja porodica se danas  hrani po želji kompanija.  Meso  ne jedemo. Ni sir. Ni mleko. Ni voće ni povrće. Nema ni pića.
Svakog jutra konzumiramo  pahujice „Užitak“. Sa veštačkim mlekom mega kompanije „Zadovoljstvo“. Ručak proizvodi kompanija „Radost“. Uz njega ide bezalkoholno piće „Ushićenje“.   Dezert je u pakovanjima kompanije „Osmeh“. Kamioni ovih  firmi svakodnevno, u tačno dogovoreno vreme, donose lepo upakovane obroke.
I za večeru dobijamo hranu od spomenutih proizvođača. Ukus je isti. Samo su pakovanja drugačija. Ručak  u plavoj kutiji,  večera u crvenoj. Da prilikom isporuke ne dodje do zabune.
Ovako se  hrane ljudi širom sveta. U isto vreme. Na isti način. Savremeno.
Primitivci su u visokim planinama i zabitim delovima sveta. Jedino oni  mese hleb. Peku meso.  Jedu sveže voće i povrće. Piju prirodno mleko.  Jer tamo još nisu postavljeni stubovi. Slični TV tornjevima. Preko njih multinacionalne kompanije  emituju specijalne talase. Oni ulaze u mozak ljudi. Na taj način nam određuju potrebu za hranom. Naše je samo da platimo.
Ako se kompanijama slučajno smanji promet, one emituju nove naredbe. Dirigovano nam  povećaju apetit! Onda  pošteno napune porcije. Uz to, naravno, idu i više cene.
Ima to i loših strana. Mnogi gradjani se posle izvesnog vremena ugoje. Postanu tromi i lenji. E, to nije dobro za kompanije.    Takve  odvode u nepoznatom poravcu. Navodno na dijetu.  Mada se s tog puta niko nije vratio.  Zlobnici i neprijatelji kompanija kažu da debeli završavaju u našim obrocima. Kao deo proteina.

ROBA ZA SVAKOG

Zoran Spasojević Paske

Lica: Kupac, šedeset godina; Ciganka, trideset godina

Buvlja pijaca. Na improvizovanoj tezgi leže stvari koje se uglavnom mogu naći samo u „sirotnjskim“ delovima buvljaka. Za neke od njih ni kupac ni prodavac ne mogu čak ni da naslute šta su i čemu služe.

KUPAC (dodirnuvši oveću skalameriju, koja bi mirne duše mogla da predsatvlja i savremeno umetničko delo): Šta je ovo?
CIGANKA (Sleže ramenima čudeći se neobičnom predmetu.)
KUPAC: A, pošto je?
CIGANKA: Sto dinara.
KUPAC (zaprepašćeno): Sto dinara?
CIGANKA (staloženo): Sve ima cenu, bato.

SUŠA

Rade Đergović

Već smo navikli zadnjih godina da imamo samo dva godišnja doba. Zimu i leto. Tako smo i ovih dana, naglo iz jakni uleteli u kratke pantalone i majice bez rukava. Doduše, odavno smo, što se života tiče  ostali kratkih rukava, ali, suvi i topli dani već prete poljoprivredi. Bez obzira što ne priznajemo da smo poljoprivredna zemlja, još uvek je selo, iako oslabljeno, bilo i ostalo kamen temeljac naših života i opstanka. I pored toga što ga mladi listom napuštaju, seljak je naša uzdanica. Nekada smo mogli da hranimo pola Evrope, a danas se pola Evrope trudi nas da prehrani. Ustvari, uz malo više pažnje države prema selu, mi bi opet mogli da hranimo Evropu, ali nam se ipak više isplati da uvozimo hranu.
Elem, u svemu gore pomenutom ima i neke nelogičnosti. Naime, nikada  nismo imali veću poplavu gluposti, korupcije, nemorala, kriminala i ostalih sitnica, a, opet, suša preti da desetkuje sve ono što je posejano trudom i znojem onih koji pošteno zarađuju svoje parče hleba. Kako ćemo dalje, mnogo zavisi od neba, a tu je naša šansa, jer mi smo sami sebe proglasili nebeskim narodom.

2GODMarian Avramescu - ROMANIA

Pred parama omekšaju i najtvrdji

državni organi.

Mića M. Tumarić

Bijeg u stvarnost

Sabahudin Hadžialić

Čovjekom postati nije la(h)ko

            Mirno je sjedio u fotelji nemarno držeći lulu od ebanovine pušeći uvozni duhan čije ime nikada nije znao izgovoriti ljutito se prisjećajući „prokletog“ ruskog jezika kojeg je učio u školi. A sve je bilo na engleskom jeziku danas.

            Dok je na horizontu sunce zalazilo bježeći još od jednog umornog dana razmišljao je o nečemu što je pročitao jutros u dnevnim novinama: „Milan Popović je bio član elitne jedinice „Orlovi osvete“ koja je počinila strašne zločine u Istočnoj Bosni“. A on je bio Milan Popović. Pokušao je vratiti „film“ u dane ratnih dešavanja i staviti sebe u kontekst priče o krvi i osveti. Nije mogao vjerovati da je sve ono o čemu je sanjao još od malih nogu jednostavno nestalo. I kada je sa djedom oštrio noževe i čistio pušku još dalekih sedamdesetih i to, uvijek, nekoliko dana pred Vidovdan. Prisjećao se djedovih riječi „Sine Milane, još ovo nije gotovo. Završićemo mi ovo onako kako treba. Riješićemo se Turaka i to na naš način-kamom i puškom.“

            Da li je moguće biti u srcu Srbije, u Nišu kod majčinih rodjaka i ponovo razmišljati o bijegu? Da li je moguće da će Srbin Srbina izdati? I to ponovo. Kroz misli mu prodje Kosovo polje i svo ono izdajstvo tamo. A šest stotina godina je prošlo. Da li je moguće da ništa naučili nismo?

            Iako je mirno sjedio ipak mu je „tik“ ispod oka ponovo proradio. Kao da je namigivao. Pokušao je prstima desne ruke to zaustaviti, ali nije uspijevao. Ustao je. Nervoza se radjala. Već je skoro devet sati unutar večeri ovoga ljetnog dana i deset godina je prošlo od rata. Od rata koji mu je donio mnoštvo privilegija: Od novca kojeg je dobio za učešće u oslobadjanju Istočne Bosne od „balija“ pa sve do izuzetno isplativog posla inženjera tehnologije na radu u Niškoj tvornici alata i strojeva. A i medalje nisu bile za bacit'. Ipak, nemirna je bila ta noć. Upravo su mu javili iz izvora bliskih Vladi Srbije kako je on slijedeći na listi putnika za Haag. A odsjaji vremena prošlog prolazili su pored njega kao slike iz nekog filma. Zar nam nisu rekli da se „paketa“ treba riješiti prije nego što „glavni“ dodje. I riješili smo ih se. Po kratkom postupku. Što puškom, što kamom.

            Oj Srbijo, gdje će ti duša, pomislio je. Odjednom kao da se nebo otvori. Pred njegov lik se je, kao bljesak, stvorila slika male djevojčice koja je ležala nad majkom koja je upravo izdahnula od metka iz njegove puške. Njene oči su na trenutak pogledale njegove. U njima je bila sva moguća, nijema bol djevojčice od dvanaest godina. Hladno ju je pogledao, izvadio nož i završio posao. Poslije će ih pokopati, pomislio je tada. Ali, i ove noći te oči su mu kao ubistvene slike ponovo dolazile i ...dolazile jer trebali su doći večeras po njega. E, nećete! Iako je bio sam u sestrinoj kući te subotnje večeri, ipak je još jednom provjerio sve prostorije i uzeo svoju 45-icu, netom očišćenu i napunjenu. E, nećete! Hladno je podigao pištolj i bez imalo razmišljanja usmjerio cijev u pravcu srca. I ponovo je bljesnulo. Pištolj je pao na pod dok se njegovo beživotno tijelo našlo na podu dnevne sobe. Lula je završila ispod fotelje dok je krv izlazila iz male rupice na prednoj strani prsa. Milana više nije bio u ovom svijetu. A dali ga je ikada i bilo? Čovjeka u njemu. Možda je u trenutku prelaska iz jednog svijeta u drugi i postao čovjekom bježeći od suočenja sa stvarnošću. Olakšavši posao tužiocima i sudijama, Milan Popović je presudio samom sebi. I sve zbog toga što je vjerovao u nešto što je bilo njegova svetinja. Zbog toga što je vjerovao da može...Sutradan su ga našli. Upravo oni koje je i očekivao. Policija koja je došla sa nalogom za uhićenje.

I njima je laknulo.

Suviše je znao.

Ako OVI dočekaju kasnu jesen MI, vala,

nećemo rano proleće !!!

Boban Miletić Bapsi

zikison5

Vladimir Semerenko - RUSSIA

Srbija je ozbiljna država: narod ozbiljno

gladuje, a vođe se ozbiljno zajebavaju ...

Boban Miletić Bapsi

KOMENTAR NEDELJE/NEDJELJE/SEDMICE REDAKCIJE ŽIKIŠON-a:

Zaista, u čemu prođe proteklih devetnaest demokratskih godina?

TO JE NJIMA NAŠA BORBA DALA...(XII dio)

Srbija na istoku

XXX

Potrebna generalna rekonstrukcija Ustava

"Ako previše pritisneš, imaćeš konsekvencu, kao s Kosovom, ili sa Jugoslavijom. Sećate se naše pravedne, ničim osporavane koncepcije da je kontinuitet SFRJ u SRJ i na kraju to je bila prazna priča koja nas je veoma mnogo koštala i mi danas još nismo došli k sebi da je to netačno. To je loše političko upravljanje jer mi mislimo da treba da se upravlja tako što se vlada," kaže Stevan Lilić, profesor Pravnog fakulteta i predsednik udruženja Pravnici za demokratiju.

KOMENTAR REDAKCIJE ŽIKISON-a:

Ko koga ovdje pritišće…Da nam je znati?

XXX

Povratak JAT-a i turista iz Srbije u Dubrovnik

Nakon najave JAT airways-a da planira otvaranje letova za Dubrovnik, poraslo je interesovanje građana za ovu destinaciju na hrvatskom primorju. Predstavnici srpske aviokompanije i dubrovačke vazdušne luke našli su interes da ovom linijom povežu dva grada, ali se nadaju da će pored ekonomskih efekata taj potez doneti i mnogo više – zbližavanje dve države i njenih građana.

Fakat mi nije jasno zbog čega smo ratovali?

XXX

Bosna i Hercegovina ni na zapadu ni na istoku

Putuj, Evropo!

Nedavna istraživanja pokazuju da oko 33 posto mladih nikada nije otišlo izvan granica BiH. Prema najavama, Bosna i Hercegovina ni ovog puta neće ući na takozvanu bijelu šengen listu. Veliki dio građana ima pasoše susjedne Srbije i Hrvatske. Putovati neće moći samo oni koji nemaju rezervne domovine.

Ne slušaš li kurvin sine, nećeš ni jesti…!

XXX

Dani Sarajeva u Beogradu

Festival "Dani Sarajeva" otvoren je u četvrtak, 14.5.2009.g., uveče u Beogradu, prvi put uz podršku gradskih institucija. Iako već treću godinu za redom ova kulturna manifestacija pokušava da obnovi veze prekinute nacionalističkom mržnjom i ratovima devedesetih, anketa organizatora daje poražavajući podatak koji pokazuje da veliki broj mladih Beograđana ne zna ni gde se Sarajevo nalazi.

Eh, nekada je bilo više navijača Zvezde u Sarajevu nego u Beogradu?!

XXX

Crna Gora na jugu

Cane, Tijanić i amnezija oko novčanih transakcija

Prepiska između kontroverznog srpskog biznismena Stanka Subotića Caneta, koga potrežuju srpske vlasti i direktora Radio Televizije Srbija Aleksandra Tijanića, koji je u to vrijeme bio angažovan na crnogorskoj državnoj televizij, otvorila je priču o tome kako je prije devet godina funkcionisala državna televizija i iz kojih su se izvora plaćali projekti a iza kojih je stajala vlast. Kotroverzni srpski biznismen Stanko Subotić Cane nedavno je u intervjuu saopštio da je 1999. uplatio veliki novac na kreditnu karticu Aleksandra Tijanića, prvog čovjeka Radio Televizije Srbije, koji je u to vrijeme bio angažovan na crnogorskoj državnoj televiziji.

Neka visi Pedro! Političare nećemo pominjati!

XXX

"Nadarenost" za učešće u kriminalu

Cetinjem i dalje kruži vic kako se Italijan čudio u koliko je mjesto došao jer je, s obzirom na to koliko se mladih s Cetinja bavi kriminalom Italiji, mislio da je riječ o milionskom gradu. Potvrda "nadarenosti" za učešće u međunarodnom kriminalu je vijest kako su dva nedavno uhapšena člana poznate kriminalne grupe Pink Panter takođe Crnogorci.
U Parizu su ovih dana uhapšena dva Crnogorca pod sumnjom da su članovi ozloglašene kriminalne grupe Pink Panter koja se tereti za desetine pljački juvelirnica u Evropi i Aziji. Međunarodna banda dobila je ime Pink Panter zbog osobenog načina izvršenja pljački koje neodoljivo podsjećaju na akcije fantomskog lopova iz serijala filmova o inspektoru Kluzou. Prema podacima Interpola, sa ovom grupom povezuje se 60 osoba sa prostora bivše Jugoslavije čiji se članovi sumnjiče za pljačku preko 120 juvelirnica širom svijeta. Ono što je interesantno je da je polovina članova bande, prema riječima Dejana Đurovića, šefa ispostave Interpola u Podgorici, porijeklom iz Crne Gore

Manifest moderne Crne Gore: Tamo gdje svi kradu, niko ne krade!

XXX
Hrvatska na zapadu

Afera „veliki Maestro“: Matanoviću 11 godina zatvora

U Zagrebu je završeno suđenje u aferi „veliki Maestro“. Do sada najviše rangirani dužnosnik osuđen za korupciju, potpredsjednik Hrvatskog fonda za privatizaciju Josip Matanović osuđen je, zbog primanja mita i korupcije, prvostupanjski na 11 godina zatvora i na vraćanje protupravno stečenih 250 tisuća eura.

Riba smrdi od glave. Ali, čisti se od repa!

XXX

Tako lepa, a tako blizu

Po prvi put nakon rata, pojačanom turističkom kampanjom, Hrvatska i službeno poziva goste iz Srbije i ostalih susjednih zemalja na ljetovanje na hrvatsku obalu. "Tako lepa, a tako blizu" i "Kad srce kaže ljeto, kaže Jadran" glavni su slogani kojima se Hrvatska, u jeku gospodarske svjetske krize, okreće susjedima. Hrvatski turistički djelatnici uvjeravaju susjede da je rat završio i da su u Hrvatsku ponovo dobrodošli, a nakon Pule potvrđeno nam je da će ovog ljeta, gotovo sigurno, JAT-ovi avioni ponovo slijetati i u Dubrovnik.

Čirilica je ukinuta. Pa vaskrsnula ponovo. Ima Boga!

XXX

Slovenija na sjeverozapadu

Zbog povećane koncentracije opasnog histamina Podravka povlači tunjevinu iz Slovenije

KOPRIVNIČKA Podravka povlači iz prodaje u Sloveniji tunjevinu u konzervama Eva, jer se utvrdilo kako taj proizvod sadrži prevelike količine histamina.Iz Podravke su objasnili kako se sporna serija pravokutnih konzervi zlatno-crvene boje od 115 grama povlači, jer bi prevelika količina te tvari osjetljivim osobama mogla stvoriti zdravstvene probleme, pišu slovenski mediji. Na njima je kao datum proizvodnje istaknut 20. ožujka 2009., a trajanje im je do istog datuma 2013. godine.Oni slovenski kupci koji su svoje zalihe tog proizvoda već nabavili pozvani su da ga vrate te će dobiti novu konzervu s normalom razinom histamina. Histamin u ribi može se povećati, ako ona nakon ulova nije na pravi način ohlađena. Pretjerano konzumiranje te tvari koju imaju svi organizmi može izazvati simptome trovanja, a oni se pojavljuju od deset minuta do tri sata nakon konzumacije. Simptomi su utrnuće oko usta i jezika, pečenje i suhoća u ustima te vrtoglavice i mučnine.

Ko zna ko stoji iza ovoga? Da nije u sve umiješan Piranski zaljev?

XXX
Makedonija na jugoistoku

Makedonija: Albanci bojkotuju inauguraciju

Zbog nepozivanja predsednika Kosova Fatmira Sejdijua na inauguraciju novog makedonskog presednika Đorđa Ivanova, koja je zakazana za utorak, albanske političke stranke u Makedoniji najavile su bojkot svečanosti.
Nepozivanje Sejdijua "mrlja" je na svečanosti, ocenjuje danas skopski Dnevnik u tekstu na naslovnoj strani pod nalsovom "Nepozvani gost važniji od Ivanova".
Iako je i prethodne inauguracije, Trajkovskog i Crvenkovskog, bojkotavala opozicija, sada bojkot ima etnički predznak, navodi skopski dnevnik i dodaje da su bojkot inauguracije novog predsednika najavile partije makedonskih Albanaca.
Kosovski presednik Sejdiju je juče novinarima u Prištini izjavio da nije dobio poziv za inauguraciju u Skoplju, dodajući da "ostaje na makedonskim vlastima" da odluče kada će i da li će to učiniti.

Šta NATO kaže na ovo sve?

***

Ako Bog da i mi ćemo se dočepati vlasti,

pa ćete tek onda videti kako se krade.

Mitar Mitrović

agels

Alexei Talimonov - ENGLAND

Šta se može očekivati od ove vlasti pokazaće

vreme koje je prošlo.

Živojin Denčić

zikison

***

Jasmina Šikić Jašiki

MAJMUNSKA POSLA

Nisam neki verni darvinista,
al’ sam sada u Noći muzeja,
na um meni pada misli trista,
čekova šta je odiseja?

Po Darvinu,od majmuna čovek,
teoriju sveo bi na nižu
tih majmuna, međ’ ljudima dovek’,
kol’ko god se uspravno uzdižu.

Sapiens-e homo,ti veliki,
kažu, da si ti humana vrsta,
a, od kud si krvolok toliki,
zlom se svojim kriješ iza krsta.

Krilatice i sve teoreme,
pokrivaju majmunsko ti delo,
čovekom te zovu, ali vreme,
ne ispravi majmunsko ti čelo.

***

BEZ HVALE

Ne treba mi ispošćena hvala,
ne treba mi, ni hvala nikakva,
možda jesam blesava, budala,
al’ sam srećna što sam eto takva.

I ako me nekada oslovoš,
nemoj da mi cinculirš kitno,
i u mutnom nemoj da mi loviš,
reci pravo, reci šta je bitno.

Ima nekih stvari što su preče,
ima stvari koje stvarno vrede,
i ne pravi cirkus patvor-sreće,
pa da sutra sve reči izblede.

Reci šta ćeš, ja ću svoje reći,
nemoj da mi vrdaš, vidim lepo,
nećemo se gledati žmureći,
kad ni jedno od nas nije slepo.

***

PURITANCIMA


a, u stvari ti bedni čistunci,
voajeri najgorega gada,
što se kriju iza maske bele,
kriomice sve prljavo žele.

Manite me sprega i okova,
pustite me imam želja trista,
neke su mi za primer i nauk,
a, druge su možda sumanute,
puritanci, svaka isto blista,

ne krijem je i nje se ne stidim,
na detektor laži nek’ me stave
živ sam čovek i hoću da vidim,
nemam želju koju na glas ne smem,
da objasnim i da je iznesem.

***

K R I Z A

Mitar Mitrović

Od poreza I dažbina
Gadi mi se otažbina.
Džepove nam isprazniste
Gladna usta zatvoriste.
I korenje sad se plaća
Uzeste nam sve do gaća.
A ni posla nemam više
Zevam gladan I uzdišem.
Zato bežim preko grane
Da ne čekam crnje dane.

***

***

Sabahudin Hadžialić

PROKLETSTVO BALKANA

Jutros

sam ustao

na lijevu nogu!

Kako znam?

Desnu

mi je odsjekla eksplozija

mine zaostale iz rata.

Pih!

***

Eh, da sam mlađi

Čitam poeziju

mladih

pjesnika...

Ne

znam

da li da

je

nazovem

Regresivnom ili Progresivnom?

....

Bolje je

da šutim i čitam.

Poeziju mladih pjesnika.

***

CRNO - BIJELI SVIJET

Postoji

Novo lice

za pokazati.

Ime mu je BARACK OBAMA.

I oko koske svi

skaču

dok je meso

već na stolu

Rotshilda i ostalih.

Postoji

Novo lice

za pokazati.

Ime mu je BARACK OBAMA.

Kažu

Da je Predsjednik.

Ne, ovdje se

radi samo

o novom licu.

Za pokazati.

***

zikison

Politika je proizvela izvanredne primerke

koje neminovno treba sačuvati. Najbolje

pojedinačno pod ključem i sa rešetkama na

prozorima!

Miodrag Tasić

DSC03402

Menekse Can - TURKEY

PESMOM *CIPELA* NISMO USPELI NA

EVROVIZIJI, EVROPA NAS JOŠ UVEK

DOŽIVLJAVA U OPANCIMA!

Nikola Č.Pešić

PECKATIVI IZ B(iH)

Sabahudin Hadžialić

XXX

Intelektualci u B(iH) su zaista kao NLO ili UFO!
Kada ih vidiš, ne vidiš njiha. Kada ih čuješ, ne čuješ sviha.

XXX

Biti intelektualac u B(iH) je prokletstvo.
Od kada je svijeta i vijeka.

XXX

Intelektualac u Bosni (i Hercegovini) je bolji od svijeće.
I kada dogori, tinja.

XXX

Intelektualac u B(iH) ne pripada nijednoj naciji.
Zbog toga je i najeb'o.

XXX

Intelektualci Kruga 99 ljube stope kuda Valentin Intzck (Visoki predstavnik) hodi.  Drugarice, posadimo cvijeće, kuda vojska druga....Završetak znate i sami!

XXX

Postoji Protokol dinarskih mudraca.
A ja mislio da mi samo znamo...ratovati!

XXX
U maju 2009.g. se bira novi predsjednik Stranke Demokratske Akcije BiH (SDA)! Akcije demokratske ali ni stranke još nema.

XXX

Vrućine nam kucaju na vrata.
Poslije recesije, opet nam nešto bolno ulazi.

XXX

Kiše, gospodaru, kiše!
Ne može, jer prvo trebate odrediti koju ćete kišu: Metaka ili Suza.

XXX

Prije 13 godina je donešen mir u Bosnu (i Hercegoviniu)!
Ali, rat nikada nije odnešen iz Bosne (iHercegovine)!

XXX

Kasim Tučević i Muharem Serbezovski se nikada nisu sreli.
Ali,  jedan tuče žene a drugi bi ih tukao!

XXX

Demokratija made in B(iH):
Primitivac nije onaj koji prijeti da će ubiti nekoga.
Primitivac je onaj ko to prijavi!

XXX

Rješenje balkanskog Gordijevog čvora:
Jedna država, jedna vlada, jedan fűrer...pardon, VOĐA!

XXX

U Bosni (iHercegovini) je teško čovjekom biti.
A o magarcu da ne govorim!

XXX

Pozivamo natraženije kriminalce na svijetu da slobodno dodju u Bosnu (iHercegovinu).
Ovdje vam dlaka sa glave neće faliti.
Još ako ste nacionalno osvješteni!

XXX

Osjećam se kao Kalimero onomad.
Zaista se nemam kome žaliti!

XXX

Poslije ETNO država počeli su praviti i ETNO sela.
Prvo su bili...grobovi, pardon mezari!

XXX

U Federaciji BiH nedostaje vakcina za male bebe.
Ko je pomenuo bijelu kugu?

XXX

Plati pa klati.
U Bosni (iHercegovini) prvo klati a narod će platiti.

XXX

Molba za posao. Sadrži li 1000 Eura predujma?


XXX

Ljekar obiteljske medicine!
Da mi je znati šta doktori rade?

XXX

Nisam tražio da mi sude.
Osudili su me samog.

XXX

Milica je bila Srpkinja. Mehmed je bio Musliman a Mate Hrvat.
Bračnim trouglom se to nekad zvalo. A sada?

XXX

Svako stado ima svoga pastira.
Ovdje kod nas se radi o čitavom roju! Pastira!

XXX

Islamski ekstremista se opasao bombama!
A šta je sa Boškom Buhom!?

XXX

Milorad Dodik je premijer Republike Srpske.
Nedžad Branković je premijer Federacije BiH.
Nas dva brata oba ratujemo, ne plać' majko ako poginemo...

***

Živojin Denčić

Smrtna kazna je ukinuta, ali ne i osuda na propast.


Iako dosta iskrivljena, kod nas je stvarnost izglancana do pretećeg sjaja.


Srećnici željeni krevet u domu staraca naslede od roditelja.


Vlada je toliko jaka da ruši i neoborive dokaze o svojoj nemoći.


Bolje je da gledate u budućnost, a ne u sadašnjost.To potvrdjuju i prošla vremena.


Optuženi godinama leži u pritvorskoj jedinici zbog straha da ga ne uhvati promaja.

***

Miodrag Tasić

I najgori vladari mogu se nadati da će ih se narod jednog dana sećati s nostalgijom. Zahvaljujući onima što dolaze posle njih!

Nema više poštene inteligencije. Inteligentni se na ulici bore protiv vlasti. Oni drugi, nisu pošteni!

Ružna žena posebno je hendikepirana u Srbiji. Ili joj sleduje varjača, ili će se baviti politikom!

Politika je proizvela izvanredne primerke koje neminovno treba sačuvati. Najbolje pojedinačno pod ključem i sa rešetkama na prozorima!

Većina opozicionih prvaka nema nikakve šanse protiv vladajuće garniture. Ne može šut sa rogatim!

Lako je odigrati uspešnu predstavu i sa trećerazrednim glumcima kada je publika gora od aktera!

O nima će istorija dati svoj sud. Pre toga izjasniće se Okružni sud!   

***

Željko Marković Čačak

Cvećke misle da su one bosiljak u božijoj bašti.

Uvek imaju reč oni koje drže slovo.

Svaki magarac može da iščupa konju rep.

Koga izdaju noge, taj dopadne šaka.

Režiraju nam budućnost oni što nemaju predstavu o životu.

Kad zataji ljudski faktor nastaje tajac.

Ne može rđa da ima srce od čelika.

Zbog mršavog početka izvlači se deblji kraj.

***

Milan Fridauer Fredi 

Najveći majstori zlatnog reza su plastični hirurzi.

U vatikanskom javnom saobraćaju: Molimo, da svetu stolicu odstupite starijima…

Ako čete me dovesti na prosjački štap, u ruke ču uzeti bejzbol palicu.

U zlatnoj sredini nedostaju mi samo zlatne medalje.

Susjed već neko vreme živi u ljubavnom tetrapedru.

Na stazi slonova nije pametno stopirati.

***

***

Abdurahman Halilović Ahil

Može konju rep iščupati-a potegao je baš vraga za rep.

Nema više čivija-duvari su porušeni.

Čovjek Jugoslaven sve zastave sa ovih prostora veže u čvor.

Puni su briga u očekivanju nevolja.

Ko rano rani ... moraće i popodne spavati.

Vlada nam smanjuje plate ... fali im.

 Tek sad ona svaća da je ljubav slijepa-vidi samo njega.
 
Svake godine natalitet nam pada-momci se slabo penju.

Dok ispunimo sva Evropska poglavlja i glava će nas zaboljeti.

Narod jauče a oni pomažu sami sebi.

Ne radi se to ništa bez veze-tu su majstori električari.

Svi viču kuku nama ... motiku vama.

Po svemu sudeći donešena je potplaćena presuda.

Volio sam je na svoj način-ne znam kako su drugi.

Sa vodom do grla lakše se pliva u nevoljama.

Mi smo država za Evropu-izgleda da Evropa nije za nas.

Ma, nije više država u povojima-to se osjete sranja naših političara.

 Sredio je propuštene kroz šake.
 
Zarazili su ga pljuvanjem-i on je pružio jezik.

Nije svačije po putu srat,reče političar,dok se brisao.

Pustite me danas mi nije do šale-idem komičaru na pogreb.

Kosili su se sa našim mišljenjima-dok ih nismo prešišali.

U tom lancu oni su digli sidro-nemaju više za koga da se kače.

Odavno sam ja stegao kaiš-oni tek sad traže rupe.

Od stezanja vladinog kaiša niko ne može doći do zraka.

Premijer nas udavi-kaiš nam je pretegnut.

***

KRLEVIZMI - Atanas Krlevski

Ako je žena stožer, muž ne mora biti vo u porodici.

Brak je zadnja glupost bećarstva.

Voleo sam je, a ona ne - komedija! Volela me je, a ja ne - tragedija!

Vratila bi se kod majke, ali šta ako i ona u međuvremenu nije napravila isto?

Žena mu je ubeđena da zna ko je otac svim njegovim deteta.

Žena mu otvara oči! Stavlja mu kapljice.

Žena preferira nekuvanu hranu. Ne dopada joj se kako kuvam.

Ženska lepota je promenljiva, osim u prvom licu - jednine.

Izvukao je iz najtamnih ćoškova, a ona mu ja uništila svetlu perspektivu.

Ja sam jedina zabluda ženi, od koje ona nema štetu.

Kad ženu personira, uzima u obzir i ljubavnika.

Lepotica: Sve je relativno, osim lepota. Apsolutni um!

Memoari žene su sa tri puta više stranica od njegovih.

U njima je: sve što je ona kazala, a u njegovim: sve što je on uradio.

Ispred svakog inteligentnog muža, postoji fatalna žena.

Necenzurirana izjava jednog domazeta: Domoroci ne vole doseljenika!

Nekad su carevi tražili umne devojke. Danas, umne devojke traže careva.

Neke životinje se dresiraju da govore. Neke žene - da ćute.

Ograničio je kretanje ženi i ostao je sa nekretninam

On je kolumnista, a žena tračistka.

Opale su joj akcije! Prestale su vanjske investicije.

Pio je da je zaboravi, a zaboravila ga je ona.

Plašim se u snu. Žena se šminka na neviđeno.

Pred ženom moja reć je zadnja: Čutiću!

Previše našminkana žena je kao prepisani autogram.

Sa suprugom smo na istoj talasnoj dužini. Slabo zračimo.

Savest me ne grize. Grizu me žena i želudnik.

Supruga ga je napravila milionar. Prije toga bio je milijarder.

Suprugu nikad nisam razočarao. Od mene ne očekuje ništa.

U braku treba da se zna umeti. Primer: da se živi u bračnom trouglu.

U prošlosti svet se osvajao na konjima. Žene to rade i dan - danas.

U sudu se branila ćutanjem. Da ti je drago da je slučaj.

Čuva tajne zajedno sa onima, kojima je rekla: Tu da nam ostane reč!

***

Nikola Č.Pešić

-MA, STAVITE ME NA  LISTI ZA CRNI HLEB,
A BELOM ŠENGEN LISTOM  SE OBRIŠITE!

-MLAĐA SVIRA GITARU! PITANJE ZA OPKLADU:
 - DA LI ĆE PREĆI NA KLAVIR ILI ĆE USKORO ODSVIRATI?!

-IZGLEDA DA SU ŠIPTARI DAVNO SHVATILI,
 DA IH JEDINO TABLICA MNOŽENJA MOŽE SPASITI!

-UGAŠENA SU PREDUZEĆA DA BI SE RUKOVODIOCI POSIPALI PEPELOM,
A IZ PEPELA NIKLI NOVI KAPITALISTI!

-FUNKCIONERIMA SU SMANJENE PLATE!  A PRIVILEGIJE?!

-RADIKALI SU DOKAZALI DA  I SA PO JEDNIM POSLANIKOM  IZ  STRANKE
SKUPŠTINA MOŽE DA RADI, A TO JE NAJBOLJI RECEPT ZA PREVAZILAŽENJE KRIZE!

-ŠTO JE MANJE SLOBODNIH RADIKALA, TO JE PARLAMENT EFIKASNIJI!

-SVINJSKI GRIP NEMA ŠANSE KOD NAS, JER SMO NA VREME OZRAČENI OSIROMAŠENIM URANIJUMOM. MADA ME PLAŠI, KAKVE SVINJE UMEMO DA BUDEMO!

-KAKO DA RADNICI PROGLEDAJU VLADI KROZ PRSTE,
 KAD IH JE NATERALA DA IH SEKU!?

-POSLANICI SU GOVORILI, NAJPRE  U STOJEĆEM, SADA  U SEDEĆEM,
 A OČEKUJE SE DA ĆE NAPREDOVATI  I DO LEŽEĆEG STAVA!

-AKO PROĐE  ZAKON O BEZBEDNOSTI SAOBRAĆAJA,
MNOGI VIŠE NEĆE BITI BEZBEDNI NI KAO PEŠACI JER SU ZABORAVLI I  DA HODAJU.

-MOŽETE SE UZDATI U MENE, DOK ME NE ZAUZDATE!

- RAZGOVARAO SAM SAM SA SOBOM, ALI NISAM POSTIGO KOMPROMIS!

- KAKO DA SE OSEĆAM DOBRO, KAD IMAM NORMALNO RAZVIJENO ČULO MIRISA!?

***

Mitar Mitrović

Otkada je budala sve više, svet je postao pametniji.

Mnogi ostvljaju nešto iza sebe, ali samo kad čučnu.

Seljak je sumnjiv. Stalno nešto kopa.

Vreme je da odete. Da pustimo vodu !

Ekran je postao korida,.Na njemu se nadmudruju politički volovi.

Došlo je vreme ovnova. Pa svako bleji u svojoj stranci.

Dobro se zaboravlja, jer ne mora da se pamti.

Kad vas slepci vode, čuvajte se štapa.

Završio je policijsku akademiju, ali je i dalje ostao da čuva stoku.

Pokušate da budete bolji,jer gori i da hoćete ne možete biti.

Indijanci su imali Bika Koji Sedi. A mi imamo telad koja gledaju u šarena vrata.

Ona ga je stalno varala, a on se pravio lud.i tako su srećno živeli do kraja života.

Nisu važne godine, ako se dobro osećate. A dobro se osećate ako se redovno ne kupate.

Tražim poštenog lopova da mi čuva kuću, dok se ne vratim sa godišnjeg odmora.

Moj deda kupuje lekove, a ja drogu. I tako živimo od danas do sutra.

Muka mi je kad vas vidim. A imam I drugih zdravstvenih problema.

Tata je iz prodavnice doneo konzerve za psa. Ali je deda bio brži.

Bio nam je kao otac: svima nam je jebo mater !

Death of fascism freedom of the people!

Support the proposed law and the

Serbian government in the fight against

fascism in Serbia!

Live anti-fascism front of women!

Editorial board ŽIKIŠON

zoran-spasojevic_make-love-

SMRT FAŠIZMU SLOBODA NARODU!!!

Podrška predlogu zakona i srpskoj vladi u borbi

protiv fašizma u Srbiji!!!


ŽIVEO ANTIFAŠISTIČKI FRONT ŽENA!!!

Redakcija ŽIKIŠON-a

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

la-foconde

Rene Bouschet - FRANCE

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

O'stoja

"STRAŠNI O' STOJA"

Miloš Krnjetin - SERBIA

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

straka

STRIP PROVALE - Outbreak

Franja Straka - SERBIA


Copyright © Zikison, 2008/2009. Autors & Zoran Matic Mazos. All Rights Reserved.
Sva prava zadržana. Zabranjena je reprodukcija u celini i u delovima bez dozvole.